Oli syksyinen metsästävien cockereiden päätapahtuma Soinissa. Jokavuotinen Mestaruus-koe ja alle kaksivuotiaillle cockereille suunnattu Derby. Tuomareina tänä vuonna Olle Johannisson ja Torbjörn Augustinsson Ruotsista. Olle springerimiehiä ja Torbjörn cockerikasvattaja. Pitkän linjan spanieliosaajia molemmat, jotka myös koko ajan kouluttavat koiriaan sekä metsästävät ja kisaavat niillä. 

Ryhm%C3%A4kuva.jpg

Tässä lauantain porukkaa maastossa kuvattuna ja osa saaliiksi saaduista fasaaneista. Lintuja oli maastoon istutettu 100 kpl ja koetulosten perusteella niistä viikonlopun aikana laskettujen ylösajojen ja noutojen perusteella cockereiden toimesta löydettiin 70%.

PocketRocket.jpg

Meiltä oli tänä vuonna starttivuorossa - sananmukaisesti taskurakettimme - Mutku. Ikää oli kertynyt jo yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden verran. Se on hyvä ikä aloittaa varsinainen metsästyskoiran ura ja kokemusten kartuttaminen. Tämä viikonloppu on siihen hyvä paikka. Siitä meillä on hyvät kokemukset aiempien koiriemme osalta.

Rompulta%20siirretyt%20108.jpg

Mutkun emänisä Joku voitti omana vuotenaan aikanaan Haastajan. Se kilpailtiin epävirallisena katselmuksena silloin.

CockeriDerby2010%20026.jpg

Emänemä Muu voitti oman Derbynsä vuonna 2010, kahta kuukautta nuorempana kuin Mutku on nyt. Blogijuttu siitä viikonlopusta löytyy täältä https://fieldlan.vuodatus.net/lue/2010/10/vaaleanpunaiset-unelmat-toteutuivat

IMG_0510.jpg

Mutkun emä Salli oli mukana omassa Derbyssään tasan 1,5-vuotiaana kahden pentuesisaruksensa kanssa. Silloin ei hätyytelty edes mitalisijoja erinäisten sattumusten vuoksi. Niitähän tässä lajissa tahtoo tulla :) Mutta mukavaa oli silloinkin ja voittajaksi tuona vuonna tuli Miklaus Niitti. https://fieldlan.vuodatus.net/lue/2013/10/derby-vkonloppu Hyviä metsästyskoiria varttui näistäkin.

N%C3%A4kym%C3%A4%C3%A4%20maastossa.jpg

Nyt koirien taitoja koeteltiin ja laitettiin paremmuusjärjestykseen Soinissa. Maastot olivat peitteistä riistapeltoa, jonne linnut hyvin maastoutuivat. Yleisö pystyi kohtuudella seuraamaan tilanteita tieltä käsin.

tuomarit.jpg

Olle Johannisson oli tuomaritehtävissä Suomessa toista kertaa, Torbjörnille kerta oli ensimmäinen. Olle on kotimaansa Ruotsin lisäksi arvostellut metsästysspanieleita Norjassa ja myös rotujen kotimaassa Britanniassa. Torbjörn on laajentanut pitkää spanielimetsästysosaamistaan tuomarin tehtäviin vuonna 2016. Sääntöihin heidät oli briiffattu toimestamme etukäteen ja huolellisesti he olivat niihin tutustuneet. Silti varsinkin lauantaina apuani tarvittiin, kun koirien esityksiä kirjattiin meidän systeemiimme.

Huolellisesti he kävivät läpi jokaisen koiran suorituksen ja varmistivat, että arvostelu on paitsi suomalaisten sääntöjen mukainen, myös yhteneväinen sekä tuomari- että päiväkohtaisesti. Työskentely oli tarkkaa ja tiukkaa, mutta myös oikeudenmukaista ja kannustavaa. Torbjörn puhui sujuvasti englantia, Ollelle se oli hieman haasteellisempaa.

Teemu%20ja%20Ruu.jpg

Mutkun isosisko Ruu ja Teemu voittivat edellisenä vuonna sekä Derbyn että Mestaruuden hienoilla suorituksillaan. Nyt Ruu on sitä kuuluisaa yhtä ykköstulosta vaille käyttövalio. Lauantaina starttinumero oli 2 eli Torbjörnin ensimmäinen koira. Heti alkuun tyli räväkkä ylösajo, jossa Ruu hypähti parin loikan verran perään ja Teemu hieman myöhästyi ammunnassa. Lintu putosi juoksijaksi. Nopea lähetys pitkään noutoon, mutta lintu ehti katoamaan maastoon. Uusi aloitus hakutyöskentelyyn, josta lähti nopeasti toinen lintu. Tuomio tilanteesta oli väliinjättö, joten Teemu kätteli itsensä ulos kisasta. Koirakossa olisi ollut tekemisen meininkiä enempäänkin, mutta tapahtumarikas aloitus ei tällä kertaa sujunut.

Sunnuntaina meno oli edelleen energistä, mutta hallitumpaa. Ensimmäisessä lintutilanteessa Ruu loikkasi jällleen sen kaksi kertaa, joka riitti pudottamaan palkintosijan. Loput 5-6 (en muista tarkkaa lukumäärää) Ruu suoritti mallikkaasti ja Teemu palasi erältä iloisena. Päivän tulos oli VOI2 ykköstuloksen pisteillä 78. Tämä nostaa ja pitää VOI 1 -tuloksen arvoonsa ja Käyttövalion arvossaan. Niin kuin pitääkin.

Anne%20ja%20min%C3%A4.jpg

Lauantain Mestaruuspäivänä Mutku aloitti koeuransa AVO-luokassa, minun ohjaamana. Juha tykkää kokeissa olla enemmän katsojan ja hengailijan roolissa. Ja kun Mutku menee, kuten muutkin koiramme, yhtä lailla meidän molempien kanssa, niin sehän onnistuu. Anne kisasi kasvatillaan Tobilla (Multifarious Mr Bean) omistajan ollessa estynyt. Hienosti ohjasikin, kun voittivat komealla 92 pisteen VOI1-tuloksella! Tobi on kyllä hieno, sainhan nähdä sen olemusta ja työskentelyä tuomarin roolissa pari viikkoa aiemmin Inarin riekkokokeessamme. Tobi oli muuten koko viikonlopun nuorin koira. Ja Mutku sitä vain kolme päivää vanhempi. 

No mutta entä Mutku? Lauantaina olimme Torbjörnin ryhmässä. Haku kaura-rehukaaliriistapellossa alkoi kivasti. Alusta oli hieman erilainen kuin Lapin tunturilumet ja Ruoveden peltopyymaastot joissa oli edellisinä päivinä metsästetty. Hyvin sai Mutku hakunsa käyntiin, vaikka aika ajoin haki kontaktia ja tukea etenemiseensä. Jonkin matkaa edettyämme nousi fasaanikana kasvuston seasta ja se pudotettiin peltoon. Ylösajotilanteessa Mutku siirtyi kolmisen metriä minua kohden ennen kuin pysähtyi. Noutolupa tuli nopeasti ja lähetin koiran linnun putoamispaikalle. Heti alkuloikan jälkeen lentoon lähti kaksi fasaania, joille Mutku pysähtyi hienosti. Siitä lupa noudon jatkoon ja taas lähti seuraava rypäs lintuja. Olikohan näitä jo kolme? Taas koira pysähtyi. Pidin pienen hetken hiljaisuutta, jotta saan koiran tasaantumaan ja lähetin sen kolmannnen kerran noutoon. Mutku etsi lintua pitkään, mutta sitä ei löytynyt. Torbjörn käski ottamaan koiran hallintaan luokseni ja kävi tarkasti penkomassa alueen. Lintua ei löytynyt.

Jatkoimme työskentelyä riistapellolta metsäsaarekkeeseen. Sieltä saatiin toinen ylösajo. Siinä samanlainen valuminen minua kohden kuin ensimmäisessäkin. Noutoluvan jälkeen, pienen etsintäringin jälkeen lintu löytyi pellosta ja se tuli käteeni suoraviivaisesti ja vauhdilla. Näytöt olivat siinä.

Mutkun lauantaipäivän tulos oli AVO 2 pisteillä 65. Ylösajoista valumiset kirjattiin peräänmenoiksi, joten pisteet 6p. Hausta tuli kyselevän etenemisen vuoksi 7p vaikka siinä olikin tuomarin sanoin "nice style and drive", joka kokemuksen myötä muotoutuu paremmaksi. Noudosta 6p koska se toinen lintu oli eriitäin helpossa paikassa, mutta koira ei sitä suoraviivaisesti löytänyt. Itse nouto oli ok. Yleisvaikutelmasta Mutku sai hienosti 9p. Sijoitus tällä tuloksella itse Mestaruuskokeessa komeasti kolmas! 

Hossing%20Carus.jpg

Derby-päivänä Mutku todellakin löysi itsensä ja koulutuksissa valmennetut palaset loksahtelivat kohdilleen. Tuomarina meillä sunnuntaina oli Olle Johannisson. Vaihdoimme arvonnan jälkeen tähän ryhmään, koska Juha meni ampujaksi Torbjörnin ryhmään. Haluttiin skipata pois mahdollisuus, että Mutku palauttaa noutoja Juhalle.

Haku lähti sujumaan erinomaisen hyvin. Paremmin kuin lauuantaina. Mutkun ollessa hakemassa oikealla puolellani, karkottui vasemman puolisen ampujan edestä fasaanikukko, joka pudotettiin. Tlanne tuomittiin "loose birdiksi" ja hienosta ison kukon noudosta Mutku sai itselleen hyvät noutoarvostelut, mutta ilman ylösajoa. Siis jatkoimme. 

Pidemmän aikaa Mutku halusi viedä hakukuviota enemmän pellon oikeaan reunaan ja viesti selvästi riistan hajusta. Piti kuitenkin kuvion hienosti kasassa. Ison pajupuskan seasta se sitten nosti räväkästi fasaanin siivilleen. Siitä pudotus ja tyylipuhdas nouto.

Toinen hakuerä alkoi tiheäkasvustoisessa hakkuupohjaisessa kesantopellossa. Olin edellisiä koiria seuratessani nähnyt fasaanikanan juoksentelevan ojakulmassa ja pikkuhiljaa ohjasin koiran hakukuviota siihen suuntaan. Ja sieltä koira linnun bongasi ja ajoi sen lentoon. Laukauksen saatuaan lintu putosi peltotien yli tiheään metsikköön. Mutku pysähtyi jälleen niille jalansijoilleen. Noutoluvan saatuaan se eteni pellosta ojan kautta tien yli, ojan ylityksen jälkeen metsätiheikköön ja pienen hetken kuluttua palasi samaa reittiä lintu suussaan.

Haku jatkui edelleen ja tihen heinikon reunalla olevasta pajukosta nousi taas lintu siivilleen. Jälleen pudotus tien yli metsikköön. Ennen noutolupaa sekä tuomari että minä halusimme nähdä, missä koira on. Siellä se istui heinien seassa aivan hiljaa. Noutoluvan saatuaan se suoritti jälleen vauhdikkaan ja suoraviivaisen noudon, vaikka ei varmasti siitä sijainnista ollut voinut linnun pudotusta katseella markkeerata. Lisäksi lintu oli ammunnasta pahoin hajonnut, joka toi tietty noutavalle koiralle extrapisteet. 

Derby-päivän koetuloksen osa-arvostelualueista Mutku sai kaikista 9 pistettä ja lopputulos oli hieno AVO1 90p. Sillä pokattiin vuoden 2019 CockeriDerby.

Voittajat%20maastossa.jpg

Viikonlopun tyytyväiset tittelivoittajat.