Ensi viikonloppuna harrastetaan sitten luonnetestiä. Itse olen menossa toimitsijakurssille lauantaina. Sunnuntaina yksi kymmenestä testattavasta koirasta on Muu.

Mielenkiintoista nähdä, miten Muu testissä toimii. Vahvasti laumaviettinen sekä hyvin vilkas ja temperamenttinen koira voi omalta toimintakyvyltään yllättää. Kun monta sukupolvea on näitä ominaisuuksia jalostuksessa arvostettu, on jotain saatettu samassa yhteydessä myös menettää.

Luonnetesti avaa koiran geneettisen pääkopan sisällön aika lailla lahjomattomasti. Arkinen ilmiasu kun on perimän ja ympäristötekijöiden summa. Mielestäni Muulle on ollut suuri etu siitä, että sillä on ollut suoraviivainen ja rauhallinen kouluttaja, johon se on aina saanut haastavissa tilanteissa tukeutua. Tukeutumista on luonnollisesti koiran pääkäyttömuodon onnistumisen takaamiseksi myös vahvistettu. Hienoihin tuloksiin Muu on lyhyen elämänsä varrella jo yltänyt. Mutta millä eväillä? Se selviää luonnetestituloksen jälkeen.

Nyt Muu saa sitten itse ratkoa kelkat ja muut uhkaavat tilanteet ihan itsenäisesti. Hetken houkutti ajatus pisteyttää oma näkemykseni koiran tuloksesta etukäteen, mutta sitä yritettyäni päätin luopua tehtävästä. Arjessa Muu ei ole joutunut kohtaamaan sellaisia tilanteita, joihin se testissä joutuu. Joten ei minulla ole riittävää tietoa arvioinnin perustaksi.

Testiin hihnanpitäjäksi lähden minä. Juha aikoo katsoa testin videokameran takaa.