Aina pitää iloita, kun on ilon aika. Murheet tulevat sitten kun tulevat. Näiden käyttiscockereiden suurimmat riskit liittyvät niiden ylen positiiviseen elämän asenteeseen. Kaikkeen mennään täysillä. Meidänkin koirien eläinlääkärikäynneistä selvästi suurin osa liittyy erilaisiin tapaturmiin.

10298106_10202246687391010_2527949851643

Ahto Kiimingissä kuva: Mikko Ala-Kojola

Kesäkuun toisena viikonloppuna suuntasimme koirinemme Kiiminkiin, Pohjois-Suomen Spanielikerhon metsästykoulutusviikonloppuun. Mukana kaikki neljä koiraa. Varsinaiseen koulutukseen oli tarkoitus osallistua sekä Miksin, että Ahton kanssa. Miksi joutui kuitenkin toipilaaksi. Ahto sai tehdä hommia kahden edestä. Se sille hyvin passasi. Monta ilon hetkeä ja naurun aihetta se meille taas tarjosikin.

Blogiotsikolla "Black Dove - uhanalainen lintu" kerroin Miksin maaliskuisesta tikkutapaturmasta. Valitettavasti se tarina on saanut jatkoa.

IMG_1388-normal.jpg

Mystinen patti, jota välillä ärtyneeksi sylkirauhaseksi epäiltiin, alkoi taas kasvaa. Siihen asti hoitaneet eläinlääkärit  nostavat kädet pystyyn ja suosittelivat viemään Univet-eläinlääkäriasemalle Esa Soppelalle, joka on paljon kummallisuuksia nähnyt.

Esa Soppelan lausunto tilanteen tutkimisen jälkeen oli seuraava: Oireet ovat alkaneet niin selvästä vierasesineen pistosta, että katson patin johtuvan siitä. Kaulassa täytyy olla vielä kasviperäistä vierasta materiaalia. Kypsytetään paisetta vielä 1-2 viikkoa ja sitten patti avataan. Ihanne olisi jos patissa tuntuu ohut seinämä (fluktuaatio), mutta niin pitkälle ei odoteta jos 1) tulee voimakasta kipua 2) hengitys ahtautuu 3) 2 viikossa ei tapahdu kypsymistä 4) tapahtuu jotakin muuta odottamatonta.

Pari päivää meni appelsiinin kokoisen pallon kanssa, kunnes se viikonloppuna selvästi kipeytyi ja alkoi tihkua nestettä. Miksi oli kovasti kipeä ja se vietiin eläinlääkäripäivystykseen sunnuntai-iltana. Koiran kovasti kivuliaan olotilan vuoksi, se rauhoitettiin ja aloitettiin operaatio.

IMG_1942-normal.jpg

Päivystävän eläinlääkäri Matti Heikkisen lausunto: Miksillä ollut 2,5 kk sitten keppi kurkussa. Saanut tuolloin ab ja kipulääke ja tilanne hoitunut. Myöhemmin kaulalla uusiutunut selvä turvotus, joka menee aina paremmaksi ab:lla. Käynyt 3 pv sitten Esa Soppelalla, jonka mukaan annetaan paiseen vielä kypsyä ennen puhkaisua. Tänään ollut selvästi kipeä. Sanut 50 mg Rimadylia aamulla. Nyt t=38,5 (huom. Rimadyl). Ausk.ok, kaulan alla turvonnut, ihon läpi visvaa valuva patti. Patti avattiin rauhoituksessa. Ontelo väliseinäinen. Huuhtelussa ja tarkastuksessa muutama pieni tumma hippunen. Selvää tikkua ei todettu. Paiseonteloon asetettiin dreeni 5 pv:n ajaksi (dreeni kiinnitetty kahdella tikillä). Haavaa kiinni pitävät tikit poistetaan 12 vrk:n kuluttua. Aloitetaan ab-kuuri ja kipulääkitys. Jos tulee ongelmia, otetaan uudelleen yhteys eläinlääkäriin.

IMG_1955-normal.jpg

Nyt Miksi on ollut toipilaana kotihoidossa. Ensimmäiset päivät se oli kipulääkityksestä huolimatta kovasti kipeä. Koiran asenne tilanteeseen on saanut minut surullisen mietteliääksi. Haavaa on pakko ohjeiden mukaan hoitaa. Lääkkeistä huolimatta se on ihan selvästi sille kivuliasta. Taistelee koko kehollaan vastaan. Ilman minkäänlaista agressiota. Heittää päätä, huitoo tassuillaan ja vääntelee itseään. On hetken aikaa ihan paikallaan ja sen jälkeen tempaisee johonkin suuntaan rajusti. Se yrittää olla meille kiltti, eikä voi ymmärtää, miksi sitä satutamme.

IMG_1953-normal.jpg

Tänä aamuna Miksi oli hihnalenkillä mukana ja jo askeleen paremman oloinen. Myös haava alkaa näyttää paremmalta. Voi että minä toivon tämän tikkuprojektin päättyvän tähän operaatioon. En kestä katsoa tuota nöyrää ja kysyvää ilmettä.

IMG_1948-normal.jpg

Yritämme olla positiivisia ja luottaa tulevaisuuteen. Taistelutahtoa Miksistä näyttäisi vielä löytyvän Muumimörköilmeestä ja hännän heilutuksesta päätellen.