Viikonloppuna meillä oli mukava spanielimetsästystapahtuma Raahessa. Molempina päivinä oli virallinen metsästyskoe. Lauantaina kilpailtiin lisäksi Pohjois-Pohjanmaan Kennelpiirin mestaruudesta. Sen voittivat englanninspringerspanielinarttu Zero One's Edradour "Lilo" ja Timo Taskinen kovalla tuloksella VOI 1 93 p. Toiseksi hyvätasoisessa ja kokeneiden lajin harrastajien kesken suoritetussa kokeessa sijoittui Miksi hienolla ykköstuloksella sekin.

Spanielimetsästys on haastava ja vaativa laji, jossa kokeneillekin tulee virheitä ja epäonnistumisia. Jopa niissä vahvoissa ominaisuuksissa. Sekin nähtiin ja koettiin lauantaina.

IMG_2635.jpg

Tässä kuvassa palaamme Miksin koe-erältä. Tuomari Pertti Sinkkosen kanssa kertaamme erän tapahtumia, jotka totesimme onnistuneiksi. Koiran haku oli hyvää ja riistalle pyrkivää. Molemmat ylösajot hyvin ennakoitavissa ja räväköitä. Pertti piti erityisesti Miksin tyylistä selkeästi osoittaa linnun sijainti ennen sen omatoimista nostamista siivilleen. Molempiin ylösajoihin fasaani nousi pystysuoraan ylös ja "Davena" toimineen Teron oli helppoa ampua ne alas koiran noudettaviksi. Noutomatkat jäivät em syystä koiran ja linnun välillä lyhyiksi. Ohjaajalle tuloon saatiin kuitenkin hieman enemmän etäisyyttä aikaiseksi. Hausta 9, ylösajosta 9, noudosta 8 ja kokonaisvaikutelmasta 8. Kertoimien kanssa tulokseksi tuli 86p ja hyvätasoinen VOI 1 -tulos.

PM-kokeen ulkopuolella kisasivat Sanna ja Salli. VOI 1 -tulos myös heille, pisteillä 80. Sallin ja Sannan eteneminen tässä(kin) lajissa on ollut aivan huikeaa. Osoitus siitä, että hyvä koiran ja ohjaajan välinen suhde, hyvä peruskoulutus sekä hyvät geenit mahdollistavat hyvän lopputuloksen. Tässä järjestyksessä. Ja niitä kaikkia tarvitaan  hyvään lopputulokseen. Lisäksi myös tuuria. Sen merkitystä ei voi unohtaa. Sannan positiivinen asenne hurmasi selvästi myös molemmat viikonlopun tuomarit. Aitoihin riemunkiljahduksiin palkintojen jaossa kun ei tässä enemmän miesvaltaisessa lajissa ole pahemmin totuttu.

10639553_10152579145788731_1091921612784

Tässä Sannan sunnuntaiaamuna - isänpäivänä - ottama kuva isä-Jokusta perheensä kanssa. Juuri ollaan maastoon lähdössä.

Ajatuksena koko koeryhmällä, että viisi koiraa ja kaksi tuomaria. Hyvin ehdimme kokeen aamupäivällä suorittaa ja pääsemme kotimatkalle hyvissä ajoin iltapäivällä. Se oli virhe. Kuten ylituomarimme Pertti Sinkkonenkin palkintojen jaon alkupuheessaan totesi. Metsästys on aina arvoituksellista ja niin monessa osa-alueessa pitää onnistua, jotta kaikki menee ns putkeen. No ei mennyt, ei. Fasaanit taistelivat hengestään oikein tosissaan ja ne jotka maastoon hengissä jäivät, olivat totta vieköön henkensä ansainneet.

IMG_2623.jpg

Vaikka itse metsästystilanteissa ammun ja olen kokeissa toiminut tarkka-ampujana toisille, haluan koetilanteessa jättää oman aseen pois. Ihailen ja arvostan suuresti heitä, jotka kykenevät koetilanteessa myös siitä osuudesta suoriutumaan. Ehkä minäkin joskus tulevaisuudessa. Koetilanne on kaikkien tapahtumien ja osa-aluieden kanssa sen verran monivaiheinen tapahtuma, että haluan keskittyä nauttimaan koiran kanssa työskentelystä ja tukemaan sitä työssään, jotta se pystyy antamaan parhaimmat näytöt osaamisestaan. Ne ovat kuitenkin niitä, jotka arvostelun kohteena ovat.

Spanielin kanssa metsästäminen on hienoa ja nopeaa reaktiokykyä vaativaa, joten tarjoan mielelläni tilaisuuden nauttia niistä hetkistä ns. "Daveille". Englantilaiset nimittävät ampujia yleisesti "Dave"-nimellä :) Hienoa, että he uhraavat omia resurssejaan tähän harrastukseen. Kiitokset työntäyteisestä päivästä tahtovat liian usein unohtua. Myös niinä hetkinä, kun "Dave" on toiminnallaan mahdollistanut ja jopa auttanut koiran hyvän koetuloksen.

Sunnuntaina meillä ei olleet tuurit kohdallaan. Miksi työskenteli erillään yhteensä tunnin ja 20 minuuttia. Ensimmäisessä riistatyössä se otti risukosta fasaanin kiinni ja suoritti sen jälkeen kauniin noudon aina käteen asti. Sen jälkeen saatiin kolme ylösajoa, mutta yrityksistä huolimatta pudotusta niihin ei onnistuttu saamaan. Koesääntöjemme mukaan VOI 1-tulokseen pitää saada täydellinen riistatyö vähintään yhdestä tilanteesta ja se meiltä jäi yrityksistä huolimatta puuttumaan. Tuloksena siis ykköspalkinnon 85 pisteellä VOI-luokan kakkostulos.

Tottakai tilanne harmittaa. Kahdesta asiasta olen silti erityisen iloinen. Ylösajosta Miksi sai tänään täydet 10 pistettä. Koiran heikkoutta on siis treenien myötä saatu parannettua aivan toiseen tasoon. Tuomari Juha Tuomanen kiitteli koiran omatoimisia pysähdyksiä sekä ennen kaikkea levollisuutta ylösajoissa. Se ei kuumentunut niihin lainkaan. Näillä tiedoilla tiedän, että se ykkönen sieltä kyllä vielä saadaan ja päästään nauttimaan valiokuoharia Miksinkin kunniaksi.

_AK_5423.jpg

Mitä tekee sateisena fasaanien elämäntaistelupäivänä Salli? Sannalla ja Sallilla olivat sekä taidot että tuurit kohdallaan. Molempina päivinä VOI 1 -tulos. Ja kun parin viikon takaa on taskussa VOI 1 -tulos ruotsalaiselta tuomarilta Paul Andersson, niin Sallihan on tällä hetkellä koiranäyttelytulosta vaille KVA!

Tuomari Pertti Sinkkonen halusi palkita omalla henkilökohtaisella palkinnollaan viikonlopun parhaan naisohjaajan. Ja sehän oli tietysti Sanna. Tasaisen hyvää työtä molempina päivänä. Ja palkinto oli hieno. "Flowerhunter's"-kennelin 1970-luvulla lahjoittama kiertopalkinto, jonka Pertti itse oli aikoinaan omalla spanielillaan metsästyskokeissa voittanut.

Suurta menestystä, hyviä hetkiä mukavien ihmisten ja koirien parissa. Ja kun mukaan lasketaan vielä todellisen taistelun aikaan saaneet fasaanit, voidaan todeta ilmassa olleen suuren urheilujuhlan tuntua. Koiraharrastusta parhaimmillaan.