Mukavan treeniporukan kanssa ja Kotasaaren Tuomon opastuksessa koulutimme koiriamme todellisessa fasaanijahdissa. Jokaisen koiran kanssa teimme juuri sille sopivia harjoitteita. Fasaaneja oli maastossa runsaasti.

Jokun kanssa hioimme hakukuviota lähemmäksi ja ylösajotilanteita hallitummiksi. Ylösajotilanteita Jokulle saatiin kaikkiaan neljä, joista kaksi meni hyvin ja kahteen jäi toivomisen varaa.

Tässä kuvassa fasaani nousee Jokun lähettämänä siivilleen sarkaojan risukosta. Fasaani taivaalla ja Joku mustana hahmona siellä sarkaojan risukossa. Näin toimii metsästys ylösajavalla koiralla :)

Tässä "tietolinnun" ylösajossa pääsen hyvin koiran tilanteeseen mukaan. Korkealle noussutta saalisviettiä rauhoitellaan heti ylösajon tapahduttua alaspäin. Tämä lintu pudotettiin tarkka-ampujan toimesta alas. Minä kävin noutamassa linnun Jokun istuessa ylösajokohdassa paikallaan. Treenipäivän aikana Joku ei saanut noutaa kertaakaan, mikä oli erittäin hyvä harjoitus tälle koiralle.

Hyviä harjoitteita Jokulle olivat myös seuraamistreenit toisen koiran työskentelyn aikana. Suorittava koira sai harjoitusta siihen, että perässä tulee häiriötekijöitä, mutta noudatettavat käskyt tulevat vain ohjaajalta. Seuraava koira sai harjoitusta siihen, että riistanhajut, ylösajo- ja pudotustilanteet eivät aina tarkoita suorituslupaa. Yhdessä tällaisessa tilanteessa oli myös Muu mukana. Sen treeni oli pääasiassa "yksin autossa" -harjoitusta, mutta nyt neiti sai nähdä välähdyksen myös tulevasta. Riistaan se ei saanut kosketusta. Elämänsä ensimmäisen kerran se sai nähdä kaukaa katsoen Tuomon ja Venlan "hakukuvio-ylösajo-pysähdys-laukaus-pudotus-nouto" -suorituksen. Toivottavasti suoritus tallentui neidin kovalevylle :) Siitä koira takaisin autoon lepotilaan.

Saalisvietti on huippuunsa noustessaan valtava voima, kuten Jokun olemuksesta näkyy. Sen hallintaan tarvitaan valtavat annokset tottelevaisuutta (=koira osaa sille annettavat käskyt)  ja johtajuutta (=koira tottelee ohjaajaa eikä päinvastoin). Treeni paljasti, että kotiläksyä jäi edelleen. Koiran aikaisemmat meriitit  sekä metsästys- että tottelevaisuuskokeen saroilta eivät merkitse mitään, ellei niiden saavuttamiseen tarvittuja oppeja hiota ja kerrata koko ajan. Vanhat koulutusvirheet tahtovat koko ajan pyrkiä takaisin pinnalle. Niiden havaitseminen antoi taas kerran vahvuutta ymmärtää uuden pennun koulutuskuvioiden marssijärjestystä ja etenemistahtia.

Kiitokset Tuomolle taas kerran hienosta ja antoisasta koulutuspäivästä! Kaikki ylläolevat valokuvat ovat Tuomon ottamia.