Kävimme Muun kanssa toisen kerran koiranäyttelyssä. Tällä kertaa suuntana oli Haapavesi. Hetken mietimme lähtemistä, koska osallemme oli tullut tuomarimuutos. Päätimme kuitenkin kokeilla. Reissu pisti sekä koiran että omistajat kovin mietteliäiksi.

kuva: Raimo Polvi

Muun saama tulos on HYL. Kirjallinen arvostelu on tässä:

Rodunomainen lähestyttäessä. Rungoltaan pitkä ja kokoonsa nähden keveän raajaluuston omaava kookas narttu, jonka karvapeite on oikeanlaatuinen mutta määrältään varsin niukka. Alalinja on nouseva. Hyvä, jäntevä, lihaksikas selkä. Pää on epätyypillinen ja ilmeestä puuttuu haluttu lempeys. Pyöreät silmät ja kovin keveä kuono. Erinomaisesti täyttynyt eturinta ja lihaksikas kunto. Reippaat liikkeet, tarpeeksi joustoa. Hyvä askelpituus. Valitettavasti en pysty tunnistamaan rotua ja siksi palkintosija hylätty.

kuva: Irmeli Saarela

On totta, että rodun kotimaasta lähtöisin oleva puhtaasti metsästysominaisuuksin jalostettu tyyppi on erilainen kuin seurakoiraominaisuuksin jalostettu samoista kantakoirista polveutuva sukulaisensa. Mukavana, näppäränkokoisena rotuna siitä on moneen käyttöön ja se on hieno asia. Tätä tilannetta myös täällä Suomessa kannattaisi viedä positiivisessa hengessä eteenpäin, myös koirien hyvinvointinäkökulmia arvostaen.

kuva: Mikko Ala-Kojola

Metsästyslinjaisten koirien kauneus tulee parhaiten esille niiden energistä työskentelyä katsottaessa. Ulkomuotuomareiden toivomasta runsaammasta hapsutuksesta, lyhyemmästä rungosta sekä runsaammasta massasta on näissä hommissa vain haittaa.

Rodun kotimaassa ja rotujärjestön kotisivuilla nämä kaksi eri linjaa ovat täysin hyväksyttyjä ja tunnustettuja. Suomessa näille koirille helposti annetaan HYL vaikka ne esitetään koepalkittuina käyttöluokassa, eikä niissä ole muuta "virhettä" kuin selkeästi havaittava metsästyslinjainen tyyppi. Alkuperäinen rotumääritelmä  www.thecockerspanielclub.co.uk/breedstandard.htm   mainitsee hylkäämisestä seuraavaa:

Any departure from the foregoing points should be considered a fault and the seriousness with which the fault should be regarded should be in exact proportion to its degree and its effect upon the health and welfare of the dog, and on the dog’s ability to perform its traditional work.

kuva:Irmeli Saarela

Muu saavutti ensimmäisenä (vuoden ikäisenä) koekautenaan VOI 1 -tulokset sekä spanielien vesilintu- että fasaanikokeessa voittaen myös Derbyn korkealla VOI 1 -tuloksella. Ennen metsästyskokeita se saavutti kahdella koekäynnillä metsästyskoirien jäljestämiskokeessa AVO 1-tulokset ja siirtyi VOI-luokkaan. MEJÄ-sääntöjen mukaan sillä tulee olla näyttelypalkinto osallistuakseen kyseiseen luokkaan. Alin palkintosija (T) riittäisi siihen hyvin.

Tulevaisuudessa, jos käyttövalion titteli tulee yhden puuttuvan VOI 1-tuloksen saavuttamisen jälkeen ajankohtaiseksi, tarvitaan astetta korkeampi näyttelypalkinto (H). Kyseiset arvosanat saavat koiranäyttelyitä aktiivisesti harrastavien mielen usein apeaksi, mutta me olisimme niistä aidon iloisia. Mistään sertifikaatista tai EH:sta emme edes haaveile. Koska kevään mejä-kokeisiin emme ulkomuototuomareilta nyt saaneet osallistumislupaa, meille jäi aikaa etsiä sitä oikeaa...